Prva službena utakmica odigrana na današnji dan 1992. godine

Nogometni klub Imotski odigrao je svoju prvu povijesnu utakmicu na današnji dan 22. ožujka 1992. godine, a protivnik naše prve momčadi bio je klub NK Mladost iz Koprivna. Utakmica je posebice važna jer se odigrala u tada posve novom vremenu, u neovisnoj Republici Hrvatskoj i to je prva službena prvenstvena utakmica NK Imotski od 1926. godine, kada su udareni temelji ondašnjega kluba Zagorac.

Za NK Imotski nastupili su: Leo Pavić (vratar), Mario Buntić, Ivica Picukarić, Vinko Lasić, Velimir Braco Ćosić, Oliver Rajič, Ante Kukavica, Slaven Đuzel, Jure Pavić, Joško Novović Tuta, Mario Francheschi, Čuljak te Miljenko Nenadić koji je postigao prvi povijesni zgoditak za NK Imotski. Na klupi su još bili drugi Igor Kolovrat (vratar), Zvonimir Cikojević, Hrvoje Divić i Elvis Skejić. Trenerske palice držali su Luka Đuzel Čorba i Marijan Mrkonjić, a fizioterapeut dr. Joško Maras. Prvi predsjednik Kluba bio je Ante Đuka Kris.

U izravnom prijenosu utakmice mogli su uživati slušatelji Radio postaje Imotski na čelu s Gordanom Pešordom, a spiker je bio novinar Radio postaje Split Arsen Košta. Program na stadionu vodio je imotski novinar Ivica Đuzel, a glazbeni dio nezaobilazna Gradska glazba Imotski na čelu s Đonijem Nuićem. Prije početka utakmice predstavljena je i himna NK Imotski koju je napisao Velimir Braco Ćosić a uglazbio Ivan Glibota Crni.

Početni udarac je izveo sada pok. Luka Rajič, utemeljitelj akcije za izgradnju stadiona Gospin dolac, dok je dresove donirao Zdenko Mikulić iz firme Panasonic-Technics.

Utakmica je završila rezultatom 5:1 a kao zanimljivost bi izdvojili detalj kada je nakon dosuđenog kaznenog udarca, kojeg je trebao izvesti kapetan Velimir Braco Ćosić, publika tražila svog miljenika Joška Novovića Tutu. Novović je promašio kazneni udarac a nakon 6 mjeseci, na žalost, poginuo je u Domovinskom ratu. Njemu u čast sportsko igralište u centru Imotskog nosi njegovo ime.

Snimku je digitalizirao neumorni imotski “prikupljač uspomena” Frenky Skako i nesebično ju podijelio sa svima nama, kao i fotografije i informacije.

Izvor: Sport Imotski