Nogometni klub Imotski je osnovan na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, na dan pogibije Josipa Jovića na Plitvicama.

Prvi predsjednik kluba bio je Ante Đuka – Kris. NK Imotski je s NK Imotskom krajinom u sezoni 2001/2002 zamijenio trećeligaški razred natjecanja drugoligaškim, jer Imotska krajina nije imala dovoljno novca za drugoligašku razinu natjecanja. U trenutku zamjene statusa Klub se nalazio na posljednjem mjestu ljestvice, kasnio 14 bodova za NK Žminjom te se oporavio i do kraja sezone osigurao zadržavanje drugoligaškog statusa.

Naš klub je najdugovječniji hrvatski drugoligaš, u sezoni 2023/2024 se natječe u Prva ŽNL Nogometnog saveza Županije Splitsko – dalmatinske. Najteže je bilo upravo 2002. godine, u borbi za opstanak u 2. HNL, kada je Klub uspio, nakon što je Marinko Boban preuzeo Klub, u 15 kola sustići prednost NK Žminja od 14 bodova.

U sezoni 2011/2012 Klub je ostvario najviši plasman u povijesti, 5. mjesto u 2. HNL. U sezoni iza 2012/2013 Klub je ispao u 3. HNL – Jug, ali je i osvojio Kup NSSDŽ te se kvalificirao u pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa. Trener seniorske momčadi je Alen Kljenak. Momčadi Nogometne škole natječu se u sezoni 2023/2024 u Ligama mladeži nogometnog središta Split HNS-a.

Igrači Nogometnog kluba Imotski nose crveno – plave domaće dresove marke Perun Sport. Na poleđini dresa piše NK IMOTSKI te brojevi igrača bijele boje. Hlačice su crvene boje, na lijevoj nogavici je bijeli broj igrača i logo proizvođača, a na desnoj grb kluba.

Gostujući dresovi su crno-zlatne boje marke Perun Sport. Na poleđini se nalaze NK IMOTSKI te brojevi igrača napisani zlatnom bojom. Hlačice su također crne boje, na lijevoj nogavici je zlatni broj igrača i logo proizvođača, a na desnoj grb kluba.

Također, na obje vrste dresa se nalazi slika imotskog bisera Modrog jezera, logotip sponzora te grb Grada Imotskog i zastava Republike Hrvatske. 

Poznati igrači
Ante Rebić
Kristijan Jakić
Romano Obilinović
Ante Aračić