NAŠ KLUB

Nogometni klub Imotski je najdugovječniji hrvatski drugoligaš

POVIJEST KLUBA

Nogometni klub Imotski je osnovan na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, na dan pogibije Josipa Jovića na Plitvicama. Prvi predsjednik kluba bio je Ante Đuka – Kris. NK Imotski je s NK Imotskom krajinom u sezoni 2001/2002 zamijenio trećeligaški razred natjecanja drugoligaškim, jer Imotska krajina nije imala dovoljno novca za drugoligašku razinu natjecanja. U trenutku zamjene statusa Klub se nalazio na posljednjem mjestu ljestvice, kasnio 14 bodova za NK Žminjom te se oporavio i do kraja sezone osigurao zadržavanje drugoligaškog statusa.

NK Imotski je najdugovječniji hrvatski drugoligaš, u sezoni 2023/2024 se natječe u Prva ŽNL Nogometnog saveza Županije Splitsko – dalmatinske. Najteže je bilo upravo 2002. godine, u borbi za opstanak u 2. HNL, kada je Klub uspio, nakon što je Marinko Boban preuzeo Klub, u 15 kola sustići prednost NK Žminja od 14 bodova.
U sezoni 2011/2012 Klub je ostvario najviši plasman u povijesti, 5. mjesto u 2. HNL. U sezoni iza 2012/2013 Klub je ispao u 3. HNL – Jug, ali je i osvojio Kup NSSDŽ te se kvalificirao u pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa. Trener seniorske momčadi je Alen Kljenak. Momčadi Nogometne škole natječu se u sezoni 2023/2024 u Ligama mladeži nogometnog središta Split HNS-a.
Igrači Nogometnog kluba Imotski nose crveno – plave domaće dresove marke Perun Sport. Na poleđini dresa piše NK IMOTSKI te brojevi igrača bijele boje. Hlačice su crvene boje, na lijevoj nogavici je bijeli broj igrača i logo proizvođača, a na desnoj grb kluba.
Gostujući dresovi Nogometnog kluba Imotski su crno-zlatne boje marke Perun Sport. Na poleđini se nalaze NK IMOTSKI te brojevi igrača napisani zlatnom bojom. Hlačice su također crne boje, na lijevoj nogavici je zlatni broj igrača i logo proizvođača, a na desnoj grb kluba.

Također, na obje vrste dresa se nalazi slika imotskog bisera Modrog jezera, logotip sponzora te grb Grada Imotskog i zastava Republike Hrvatske. Navijači nogometnog kluba Imotski su Galantari. Naziv su dobili po Matanu i ostalim galantarima iz popularne serije “Prosjaci i sinovi”.
Grb NK Imotskog sastoji se od hrvatskoga šahovskog grba unutar koje se nalazi tvrđava Topana, koja asocira na grad Imotski. Šahovski grb i Topana su obavijeni bijelom kružnicom u kojoj piše Nogometni klub Imotski.

STADION GOSPIN DOLAC

Dom NK Imotskog je Gradski stadion Gospin dolac koji je naziv dobio po zavjetnoj crkvici Gospe od Anđela i  koja se nalazi u njegovoj blizini. Nalazi se u vrtači podno imotske kule Topane, s koje se nakon oslobođenja od Turaka dometom topa određivala granica između Hrvatske, u to vrijeme u okviru Habsburške monarhije i Osmanlijskog Carstva. Na mjestu današnjeg stadiona je u prošlosti bila velika prirodna vrtača (ljevkasta udubina u kršu). Na dnu vrtače je bila ledina dimenzija 50 x 30 metara, gdje su vlasnici sadili povrtlarske kulture. Godine 1974. godine, na inicijativu ondašnjih imotskih sportskih djelatnika, počinju pripreme (otkup zemljišta, projekti) za izgradnju nogometnog igrališta. Izgradnja započinje 1976. godine, a stadion je završen 1987. godine. Da bi igralište naraslo do pravilima predviđenih dimenzija, bilo je potrebno nasuti ogromne količine zemlje i kamenja, pa je danas vrh igrališta čak 43 metra viši od nekadašnje najniže točke vrtače. Stadion se nalazi u jedinstvenom ambijentu, podno srednjovjekovne tvrđave Topane, te u neposrednoj blizini Modrog jezera, zbog čega ga je BBC uvrstio u deset najčudesnijih sportskih arena svijeta.Specifično zdanje kapaciteta je 3.000 sjedećih mjesta.

PRVA UTAKMICA

Nogometni klub Imotski svoju prvu povijesnu utakmicu odigrao je 22.3.1992. godine, a protivnik Imoćanima bio je klub NK Mladost iz Koprivna. Utakmica je bila posebice važna jer se odigrala u posve novom vremenu, u neovisnoj Republici Hrvatskoj i to je prva službena prvenstvena utakmica NK Imotski od 1926. godine, kada su udareni temelji ondašnjega kluba Zagorac. Susret je započeo minutom šutnje za prerano preminulim osnivačem kluba Dinkom Brečićem Mrđom.

Za NK Imotski nastupili su: Leo Pavić (vratar), Mario Buntić, Ivica Picukarić, Vinko Lasić, Velimir Braco Ćosić, Oliver Rajič, Ante Kukavica, Slaven Đuzel, Jure Pavić, Joško Novović Tuta, Mario Francheschi, Ivica Čuljak te Miljenko Nenadić koji je u 15 sati i 16 minuta postigao prvi povijesni zgoditak za NK Imotski. Na klupi su još bili drugi vratar Igor Kolovrat, Zvonimir Cikojević, Hrvoje Divić i Elvis Skejić. Trenerske palice držali su Luka Đuzel Čorba i Marijan Mrkonjić, a fizioterapeut je bio dr. Joško Maras. Prvi predsjednik kluba bio je Ante Đuka Kris.

U izravnom prijenosu utakmice mogli su uživati slušatelji Radio postaje Imotski na čelu s Gordanom Pešordom, a spiker je bio novinar Radio postaje Split Arsen Košta. Program na stadionu vodio je imotski novinar Ivica Đuzel, a glazbeni dio nezaobilazna Gradska glazba Imotski na čelu s Đonijem Nuićem. Prije početka utakmice predstavljena je i himna NK Imotski koju je napisao Velimir Braco Ćosić a uglazbio Ivan Glibota Crni.

Početni udarac je izveo sada pok. Luka Rajič, utemeljitelj akcije za izgradnju stadiona Gospin dolac, dok je dresove donirao Zdenko Mikulić iz firme Panasonic-Technics. Utakmica je završila rezultatom 5:1 za Imotski, a kao zanimljivost bi izdvojili detalj kada je nakon dosuđenog kaznenog udarca, kojeg je trebao izvesti kapetan Velimir Braco Ćosić, publika tražila svog miljenika Joška Novovića Tutu. Novović je promašio kazneni udarac a nakon 6 mjeseci je, na žalost, poginuo u Domovinskom ratu. Njemu u čast sportsko igralište u centru Imotskog nosi njegovo ime.

Nogometna lopta s kojom se igrala prva povijesna službena utakmica na stadionu "Gospin dolac" 22.ožujka 1992.godine.

POZNATI IGRAČI

ANTE REBIĆ

KRISTIJAN JAKIĆ

ROMANO OBILINOVIĆ

ANTE ARAČIĆ