NK IMOTSKI

POVIJEST KLUBA

Nogometni klub Imotski je osnovan na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, na dan pogibije Josipa Jovića na Plitvicama. Prvi predsjednik kluba bio je Ante Đuka – Kris. NK Imotski je s NK Imotskom krajinom u sezoni 2001/2002 zamijenio trećeligaški razred natjecanja drugoligaškim, jer Imotska krajina nije imala dovoljno novca za drugoligašku razinu natjecanja. U trenutku zamjene statusa Klub se nalazio na posljednjem mjestu ljestvice, kasnio 14 bodova za NK Žminjom te se oporavio i do kraja sezone osigurao zadržavanje drugoligaškog statusa. NK Imotski je najdugovječniji hrvatski drugoligaš, u sezoni 2022/2023 se natječe u Prva ŽNL Nogometnog saveza Županije Splitsko – dalmatinske.

Najteže je bilo upravo 2002. godine, u borbi za opstanak u 2. HNL, kada je Klub uspio, nakon što je Marinko Boban preuzeo Klub, u 15 kola sustići prednost NK Žminja od 14 bodova.

U sezoni 2011/2012 Klub je ostvario najviši plasman u povijesti, 5. mjesto u 2. HNL. U sezoni iza 2012/2013 Klub je ispao u 3. HNL – Jug, ali je i osvojio Kup NSSDŽ te se kvalificirao u pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa.

Sportski direktor i trener seniorske momčadi je Ante Knezović Zuba.

Momčadi Nogometne škole natječu se u sezoni 2022/2023 u Ligama mladeži nogometnog središta Split HNS-a.

Igrači Nogometnog kluba Imotski nose crveno – tamno plave domaće dresove marke ZEUS. Na poleđini dresa piše NK IMOTSKI te brojke igrača bijele boje. Hlačice su tamno plave boje, na lijevoj nogavici je znak marke ZEUS a na desnoj bijeli broj igrača.

Gostujući dresovi Nogometnog kluba Imotski su crne boje marke ZEUS. Na poleđini se nalaze NK IMOTSKI te brojevi igrača napisani bijelom bojom. Hlačice su također crne boje, na lijevoj nogavici je znak marke ZEUS a na desnoj bijeli broj igrača.

Navijači nogometnog kluba Imotski su Galantari. Naziv su dobili po Matanu i ostalim galantarima iz popularne serije “Prosjaci i sinovi”. Već desetak godina prate klub te su službeno organizirani kao Udruga građana.

Dom NK Imotskog je Gradski stadion Gospin dolac, koji je naziv dobio po zavjetnoj crkvici Gospe od Anđela koja se nalazi u njegovoj blizini. Nalazi se u vrtači podno imotske kule Topane, s koje se nakon oslobođenja od Turaka dometom topa određivala granica između Hrvatske, u to vrijeme u okviru Habsburške monarhije i Osmanlijskog Carstva. Po prvobitnim je planovima trebao biti izgrađen za potrebe Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine, ali gradnja je počela tek 1987. i trajala je dvije godine. Specifično zdanje kapaciteta je 4.000 sjedećih mjesta.

NK IMOTSKI

nogometni.klub.imotski@gmail.com
Petra Vrdoljaka 32A
HR-21260 Imotski

OIB  69634700581
VAT-ID  HROIB
IBAN  HR9224070001100580670 kod OTP banka d.d.

BIC SWIFT code  OTPVHR2X


Ponosan sam na razdoblje života provedeno u Klubu.

Tu sam stekao temelj za afirmaciju

Ante REBIĆ

napadač
AC MILAN, ITA  –  HRVATSKA

Povijest i tradicija NK Imotskog izražene su i u hrvatskom nogometu nešto znače. Klub je omogućio mnogim igračima razvoj koji ih je doveo na ozbiljnu svjetsku scenu
Mate LEŠINA

dugogodišnji tajnik