Povijest

NK IMOTSKI osnovan je 31.03.1991. godine u prostorijama tadašnjeg kina Slobode u Imotskom.

Isti taj dan, našem narodu je poznati i kao “Krvavi Uskrs” odnosno dan pogibije prve žrtve domovinskog rata – našeg Josipa Jovića s Aržana.

Iako je prijedlog organizatora bio da se klub nazove “NK Zagorac”, što bi predstavljalo nastavak tradicije kluba koji je djelovao prije II. svjetskog rata odnosno osnovan 1931. godine većina skupštinara na prijedlog gosp. Marinka Bobana odlučila je da se klub nazove NK Imotski.

Za prvog predsjednika kluba izabran je Ante Đuka-Kris.

Na prvu službenu utakmicu klub je čekao godinu dana kada je na stadionu „Gospin dolac” ugostio ekipu “NK Konjsko” koju je savladao rezultatom 5:1.

Vrijedi zabilježiti da je prvi službeni gol za “NK Imotski” postigao Miljenko Nenadić, koji je nedugo nakon toga poginuo u domovinskom ratu.

nk im prva

Momčad NK Imotskog u svojoj prvoj sezoni 1992/93.

Sa više ili manje uspjeha klub se natjecao u ligama županijskog i međužupanijskog nivoa sve do siječnja 2002. godine kada je promijenio rang natjecanja sa prološkom „Imotskom krajinom” te postao član 2. HNL Jug.

U južnoj i jedinstvenoj 2. HNL natjecao se punih 10 godina, sve do sezone 2012/13 kada je ispao u 3. HNL no uspješnim igrama i reorganizacijom uprave, klub se u sezoni 2014/15 vratio u 2. HNL.